DE OUDER WORDENDE HUID
november 9, 2016Dat de huid ouder wordt, is natuurlijk geen nieuws. Iedereen weet dat u vroeg of laat te maken krijgt met rimpels, kraaienpootjes, vlekjes en een slappere huid.
Gedurende het leven treden er echter meer veranderingen op in de huid.
Een overzicht:
Het liefst zou u natuurlijk een babyhuidje hebben en houden. Tenminste, dat denkt u waarschijnlijk. De huid van een pasgeborenen is echter nog niet zo gaaf. Dat ziet u vooral bij een pasgeboren of te vroeg geboren kindje. Na vier weken heeft de babyhuid alle volwassen eigenschappen, maar het kan wel tot vier jaar duren voordat de opperhuid volledig ontwikkeld is.
Zeker direct na de geboorte heeft de babyhuid vaak nog wat schoonheidsfoutjes zoals een witachtig troebel slijmlaagje en huidverkleuringen. De opperhuid van een baby is ook zo’n vier tot vijf keer dunner dan van een volwassenen. De huid is ook heel open, waardoor het lichaam sneller stoffen opneemt en een baby ook eerder afkoelt. Gedurende de eerste weken wordt de hoornlaag van de babyhuid steeds dikker, doordat de huid in contact komt met allerlei voorwerpen.
Puberteit
Een onzuivere huid in de puberteit is helaas erg herkenbaar. Hoewel de huid nog jong en elastisch is en snel herstelt, is de huid vaak ook erg onrustig. Hormonale veranderingen liggen hieraan ten grondslag. De poriën raken gemakkelijk verstopt door een overmatige talgproductie met mee-eters, puistjes en ontstekingen tot gevolg.
Na de puberteit wordt de huid meestal weer gaaf. Bij twintigers is de huid meestal op zijn best. De puistjes liggen achter u en de huid oogt fris, elastisch en veerkrachtig.
Lijntjes
Rond het dertigste levensjaar begint de huid echter tekenen van veroudering te vertonen. Tot die tijd vernieuwt de huid zich elke maand, maar na uw dertigste vertraagt dit proces en vermindert de stevigheid van het onderhuids bindweefsel. De eerste lachlijntjes, kraaienpootjes en rimpeltjes laten zich zien. U kunt echter ook nog steeds last hebben van puistjes als gevolg van hormoonschommelingen.
Zwangerschap
De hormonen waar een vrouw mee te maken krijgt tijdens een zwangerschap zijn ook sterk van invloed op de huid. Tijdens een zwangerschap zijn alle organen – en dus ook de huid – beter doorbloedt. Uw vel is dus vaak iets roder en voelt gezond aan. Verder neemt de pigmentatie toe waardoor tepels en plooigebieden iets donkerder worden. Ook kan striae ontstaan. Na de zwangerschap – of na het geven van borstvoeding – vervaagt dit meestal weer.
Slapper
In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe. Rond uw veertigste levensjaar is de celactiviteit verminderd met ongeveer 30 procent. Dit hangt onder andere samen met het feit dat het aantal bloedvaten in de huid afneemt. Dat zorgt er ook voor dat de huid minder gaat glanzen.
De huid wordt verder wat slapper doordat het bindweefsel nog meer verliest aan stevigheid. Uiteindelijk zal u merken dat de gelaatscontouren verslappen. Ook zal het vel wat droger zijn, want zowel het aantal als de functie van de talgklieren neemt af. Hierdoor heeft uw huid mogelijk wat minder volume.
Verouderen
Vanaf 45 jaar wordt de huid echt dunner. De elasticiteit neem af doordat de elastinevezels verbrokkelen. Hierdoor ontstaan lijntjes en uiteindelijk diepere rimpels en allerlei ondiepe rimpeltjes die een patroon aftekenen in de huid. Als u de huid iets oprekt verdwijnen deze oppervlakkige lijntjes weer.
Naarmate u langer leeft, neemt de rimpeligheid van de huid toe. Ook zal de huid steeds droger en slapper worden en ontstaan er vaak ouderdomsvlekken. Door een vertraging van de bloedsomloop wordt de huid lichter van kleur. De opperhuid wordt dunner – bloedvaten zijn daardoor beter zichtbaar – en kwetsbaarder. Wondjes zullen bijvoorbeeld minder snel genezen.
Overgang
De menopauze zorgt er bij vrouwen voor dat de huid nog iets minder goed doorbloed wordt en dat de elastisticiteit verder afneemt. Het lichaam maakt namelijk minder oestrogeen aan met als resultaat dat de huid droger, valer en dunner is. De verzorging die de huid in en na de overgang nodig heeft kan sterk anders zijn dan voor die tijd.
Voorkomen
Natuurlijk kunt u aan huidveroudering niet ontkomen, maar u kunt de huid wel zo gezond mogelijk proberen te houden. Een goede huidverzorging en veilig zonnen spelen daar een belangrijke rol in. Ook door niet te roken, kunt u de huid beschermen.